Algemeen

Hoe kan ik een afspraak maken?

Via onze website kunt u direct online een afspraak inplannen. Bent u al klant bij Olmed en heeft u een MijnOlmed account? Log in om een afspraak te maken. Liever telefonisch een afspraak maken? We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk bij uw vestiging voor het juiste telefoonnummer. 

Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe doe ik dat?

Om een afspraak te verzetten is het verstandig even telefonisch contact op te nemen met een van onze vestigingen. We kunnen de afspraak dan direct voor u verzetten of u het telefoonnummer geven van de aanmeetlocatie om daar een nieuwe afspraak te laten inplannen.

Waar zijn de vestigingen van Olmed?

Olmed heeft vier vestigingen: in Spijkenisse, Leiden, Vlissingen en Maastricht. Maar wij hebben ook spreekuren op diverse aanmeetlocaties. Maak eenvoudig online een afspraak.

Op welke locaties heeft Olmed spreekuren?

Olmed heeft aanmeetlocaties door heel het land. Bekijk ons overzicht van aanmeetlocaties voor een locatie bij u in buurt. Of maak direct online een afspraak

Kan Olmed ook bij mij thuis komen?

Als het bezoeken van onze aanmeetlocaties niet mogelijk is, dan kunnen we in bepaalde regio's ook bij u thuis langskomen voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Voor een huisbezoek kunnen in sommige gevallen kosten in rekening worden gebracht. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak aan huis.

Therapeutisch elastische kousen

Wat is het verschil tussen therapeutisch elastische kousen en steunkousen?

Compressiekousen (worden ook steunkousen genoemd)
Heeft u milde klachten, dan volstaat meestal het dragen van compressiekousen (steunkousen) in drukklasse 1. Milde klachten kunnen zijn; soms opgezette enkels, zware of onrustige benen en lichte spataderen. Deze steunkousen in drukklasse 1 worden ook vaak ter preventie gedragen, tijdens een zwangerschap en als reiskousen. U kunt bij Olfit, de webshop van Olmed, compressiekousen aanschaffen. Deze compressiekousen worden meestal niet vergoed.

Therapeutisch elastische kousen
Therapeutisch elastische kousen vallen binnen drukklasse 2, 3 en 4. Dit zijn kousen met een therapeutische werking voor zwaardere klachten zoals oedeem, spataderen en trombose. Heeft u een verwijzing van de arts? Dan kunt u een afspraak bij Olmed inplannen voor het aanmeten van uw therapeutisch elastische kousen. Deze kousen worden met de juiste medische indicatie door de zorgverzekeraar vergoed, maar vallen wel onder het eigen risico.

Worden mijn therapeutisch elastische kousen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Heeft u een verwijzing van een arts voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen? Dan komt u in aanmerking voor therapeutisch elastische kousen binnen drukklasse 2, 3 of 4. Deze hebben een medische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen vallen echter wel onder het eigen risico. Lees hier alles over vergoedingen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor nieuwe therapeutisch elastische kousen?

In de meeste gevallen ontvangt u 2 paar therapeutisch elastische kousen per 12 of per 14 maanden. Via MijnOlmed ziet u exact welke therapeutische kousen u als laatst ontvangen heeft en wanneer de benodigde termijn verstreken is. Raadpleeg voor alle details je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Lees hier alles over vergoedingen.

Hoe trek ik mijn therapeutisch elastische kousen aan en uit?

Het aan- en uittrekken van therapeutisch elastische kousen vereist de juiste voorbereiding en techniek, vooral wanneer u dit zelf doet, met een partner, of met hulp van een zorgverlener. Zorg ervoor dat uw voeten en benen zo glad mogelijk zijn, zonder scherpe nagels of droge huid, om het aantrekken te vergemakkelijken en de kousen niet te beschadigen.

7 TIPS:

  1. Timing: Trek uw kousen aan in de ochtend wanneer uw benen het minst gezwollen zijn.
  2. Hulpmiddelen: Voor diegenen die extra ondersteuning nodig hebben, bieden we diverse aantrekhulpen aan, van eenvoudige aantrekkousen tot meer geavanceerde hulpmiddelen die het proces verder vereenvoudigen. Bekijk onze instructievideo's voor gedetailleerde handleidingen over hoe u deze hulpmiddelen kunt gebruiken. Gebruik onze online keuzehulp voor het meest geschikte hulpmiddel.
  3. Grip: Draag rubberen handschoenen voor betere grip en om beschadiging door nagels of sieraden te voorkomen.
  4. Techniek: Keer de kous binnenstebuiten tot aan de voet, zorg dat de hak goed zit, en trek de kous geleidelijk omhoog zonder deze te rollen.
  5. Nazorg: Als de kousen gedurende de dag afzakken, wat normaal kan zijn, neem dan contact op als dit vaker dan vier keer per dag gebeurt.
  6. Speciale verzorgingsproducten: Gebruik geen gewone crèmes of zalven voordat u de kousen aantrekt, omdat deze de elasticiteit kunnen aantasten. Wij bieden via onze webshop speciale huidverzorgingsmiddelen die geschikt zijn om onder de kousen te dragen.
  7. Onderhoud en levensduur: Het is belangrijk dat u uw compressiekousen dagelijks of om de dag wast met een speciaal fijnwasmiddel zonder wasverzachter, om de functionaliteit en levensduur te behouden. Compressiekousen dienen gemiddeld na 6 maanden á 12 maanden vervangen te worden om de optimale druk te garanderen.
Wanneer draag ik mijn therapeutisch elastische kousen?

Het is van belang de therapeutisch elastische kousen dagelijks te dragen. Dit om ervoor te zorgen dat de klachten niet verergeren en de kousen echt hun werk kunnen doen. Het liefst trekt u deze zo snel mogelijk na het opstaan aan en draagt u deze totdat u naar bed gaat. Doet u overdag een dutje? Dan is het aan te raden de kousen even uit te doen.

Wat is de levertijd van mijn therapeutisch elastische kousen?

In de meeste gevallen kunnen de therapeutisch elastische kousen direct uit voorraad geleverd worden. In sommige gevallen zullen de kousen op maat gemaakt moeten worden. Deze hebben doorgaans een levertijd van maximaal 2 weken.

Mijn therapeutisch elastische kousen zijn kapot, wat moet ik doen?

Breng uw elastische kousen (altijd gewassen) terug naar Olmed voor beoordeling. Onze klachtenfunctionaris zal vaststellen of het om een fabricage- of aantrekfout gaat. Fabricagefouten vallen onder een garantieperiode van 3 tot 6 maanden. Probeer de kousen niet zelf te repareren; dit kan het recht op een vervangend paar doen vervallen.

Hoe kan ik mijn therapeutisch elastische kousen het beste wassen en onderhouden?

Therapeutisch elastische kousen kunnen het beste dagelijks gewassen worden. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor therapeutisch elastische kousen. Spoel na het wassen de kousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden deze langer hun werking. U kunt de kousen ook wassen in de wasmachine, bij voorkeur in een waszakje en op 30 graden, zónder wasverzachter. Doe de kousen niet in de wasdroger maar laat ze aan de lucht drogen. Lees hier alles over de verzorging van uw kousen.

Hoe komt het dat mijn nieuwe therapeutisch elastische kousen zo strak aanvoelen?

De compressie in de elastische kousen en het feit dat deze net gebreid zijn, zorgen ervoor dat de elastische kousen erg strak aan kunnen voelen in het begin. Het is daarom aan te raden de kousen eerst te wassen voordat u deze gaat dragen, dat scheelt aanzienlijk. Lees alles over hoe u dit het beste kunt doen en de beste verzorging van uw therapeutisch elastische kousen hier.

Mochten uw kousen te strak blijven aanvoelen neemt u dan altijd contact op met uw compressietherapeut voor advies. Klikt u hier voor onze vestigingen.

Wanneer kom ik langs voor een controleafspraak?

Bij een eerste verstrekking van therapeutisch elastische kousen krijgt u na 4 tot 6 weken een uitnodiging om de kousen te beoordelen. Hierbij wordt gekeken of de kousen naar wens zijn. Vervolgens ontvangt u na 12 maanden een melding dat uw kousen aan vervanging toe zijn. U kunt dan een afspraak maken om de benen opnieuw op te meten. Bij klachten of vragen kunt u altijd eerder contact met ons opnemen.

Aantrekhulpmiddelen

Met een geschikt hulpmiddel kunt u zelfstandig en met weinig kracht uw steunkousen aan- en uittrekken.

Meer informatie

De webshop voor compressiekousen, sportcompressie aan- en uittrekhulpmiddelen en meer!

Ga naar olfit.nl
telefoon