Deskundig advies op maat
Vergoeding bij alle zorgverzekeraars
Altijd inzicht met Mijn Olmed

Wij bieden u een breed scala aan kwalitatieve therapeutisch elastische kousen van topkwaliteit, aangeboden door diverse vertrouwde leveranciers. Deze kousen zijn ontworpen om effectieve ondersteuning te bieden bij een verscheidenheid aan aandoeningen zoals trombose, spataderen, open benen, eczeem, lipoedeem en lymfoedeem.

Werking

Therapeutisch elastische kousen, ook steunkousen genoemd, zijn medische compressiekousen die druk uitoefenen op uw benen of armen. Steunkousen of compressiekousen zijn namelijk niet hetzelfde als aangemeten therapeutisch elastische kousen. De graduele druk neemt af van de enkel naar de knie, of elleboog tot de pols, wat helpt bij het omhoog stuwen van vocht en afvalstoffen richting uw hart. Dit voorkomt o.a. vochtophoping in de benen en vermindert uw klachten. 

Aanmeten van TEK

Therapeutisch elastische kousen worden met een medische indicatie voorgeschreven door uw arts of specialist. Voor de effectiviteit van deze kousen is een nauwkeurige aanmeting cruciaal. Onze gespecialiseerde compressietherapeuten meten uw benen of armen precies op, wat kan plaatsvinden in onze vestigingen of tijdens een spreekuur op een van onze vele aanmeetlocaties. Om een correcte meting te garanderen, is het belangrijk dat er geen vocht in uw benen of armen zit tijdens de meting. Soms kan het daarom nodig zijn om uw benen of armen van tevoren in te laten zwachtelen of verbandkousen te dragen.

Persoonlijke ervaring: "Mijn leven is veranderd sinds ik de stap zette naar therapeutische kousen" deelt mevrouw Lamee (72). "Vroeger zat ik elke avond met pijnlijke, gezwollen benen thuis. Nu geniet ik weer van kaartavonden met mijn vriendinnen, dankzij de moderne en effectieve kousen van Olmed."

Diverse soorten kousen

Afhankelijk van uw specifieke medische indicatie en individuele behoeften en situatie, zullen onze compressie specialisten u adviseren uit 2 varianten therapeutisch elastische kousen aan, rondbrei en vlakbrei:

  • Rondbrei 
    De dunste optie met de breedste keuze aan kleuren en stijlen, geschikt voor mildere klachten. Deze kousen geven minder weerstand en druk dan vlakbrei en rondbrei grof. Rondbrei wordt buisvormig gebreid en heeft hierdoor geen naad. Ronrei kousen hebben een langere lengte rek. Deze therapeutisch elastische kousen zijn wat modieuzer en geschikt voor de minder complexe indicaties. 
  • Vlakbrei
    Is uit een stuk gebreid en wordt d.m.v. een naad aan elkaar gezet. Hierdoor kan de vorm van het been nauwkeuriger gevolgd worden. Heeft minder lengte rek en daardoor makkelijker aan te trekken. Is geschikt voor de meer complexere indicaties.

Drukklassen

In de wereld van (medische) compressiekousen worden de verschillen in compressieniveau ingedeeld in drukklassen, variërend van 1 tot 4. Afhankelijk van uw medische indicatie en persoonlijke situatie zullen onze compressietherapeuten de juiste drukklasse selecteren. 

De drukklasse geeft aan hoeveel druk een kous uitoefent op een been of arm. Dit wordt uitgedrukt in mmHg. Drukklasse 1 geeft de minste druk en drukklasse 4 geeft de meeste druk:

  • Drukklasse 1 (15-21 mmHg): Deze klasse biedt lichte compressie. 
  • Drukklasse 2 (20-30 mmHg): Dit is de meest voorkomende klasse.
  • Drukklasse 3 (30-40 mmHg): Deze klasse biedt een hoge compressie.
  • Drukklasse 4 (40-50 mmHg en hoger): De hoogste compressieklasse.

Kwaliteit waarborgen

Alle therapeutisch elastische kousen die wij aanbieden voldoen aan verschillende kwaliteitseisen. Zoals CE kenmerk, Ral geclassificeerd en staan op de lijst van Bernink. Olmed heeft het keurmerk van SEMH. Voor het opstellen van de eisen werkt de SEMH nauw samen met NLNet (patiëntenorganisatie) en NVCZ (branche- en beroepsvereniging)

Vergoeding

Therapeutisch elastische kousen met drukklasse 2 t/m 4 worden met de juiste medische indicatie vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt u wel rekening met het eventueel openstaand verplicht en vrijwillig eigen risico. Drukklasse 1 wordt niet vergoed vanuit uw basisverzekering maar wel uit sommige aanvullende verzekeringen, neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar

Aan- en uittrekhulpen

Het aantrekken van therapeutisch elastische kousen is een intensieve bezigheid. Met een geschikte aan- of aantrekhulp  kunt u zelfstandig, overal en met weinig kracht, uw kousen aan- en uittrekken. Heeft u hulp nodig met het selecteren van het meeste geschikte hulpmiddel? Maak dan gebruik van onze keuzehulp.

Bekijk onze instructievideo’s om de juiste technieken te ontdekken voor het aan- en uittrekken van uw kousen, met of zonder hulpmiddel.

Naast therapeutisch elastische kousen voor armen, benen, verband- en klittenbandsystemen zijn wij gespecialiseerd in alle vormen en toepassingen van compressietherapie. Zoals compressietherapie gericht op Thorax, hoofd- en halsbandages, compressie in genitaal gebied maar ook PPD (point pressure devices). 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Aantrekhulpmiddelen

Met een geschikt hulpmiddel kunt u zelfstandig en met weinig kracht uw steunkousen aan- en uittrekken.

Meer informatie

De webshop voor compressiekousen, sportcompressie aan- en uittrekhulpmiddelen en meer!

Ga naar olfit.nl
telefoon