Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe kan ik een afspraak maken?

Via onze website kunt u direct online een afspraak inplannen. Bent u al klant bij Olmed en heeft u een Mijn Olmed account? Log in om een afspraak te maken. Liever telefonisch een afspraak maken? We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk bij uw vestiging voor het juiste telefoonnummer. 

Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe doe ik dat?

Om een afspraak te verzetten is het verstandig even telefonisch contact op te nemen met een van onze vestigingen. We kunnen de afspraak dan direct voor u verzetten of u het telefoonnummer geven van de aanmeetlocatie om daar een nieuwe afspraak te laten inplannen.

Waar zijn de vestigingen van Olmed?

Olmed heeft vier vestigingen: in Spijkenisse, Leiden, Vlissingen en Maastricht. 

Op welke locaties heeft Olmed spreekuren?

Olmed heeft aanmeetlocaties door heel het land. Bekijk ons overzicht van aanmeetlocaties voor een locatie bij u in buurt. 

Kan Olmed ook bij mij thuis komen?

Als het bezoeken van onze aanmeetlocaties niet mogelijk is, dan kunnen we in bepaalde regio's ook bij u thuis langskomen voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. De kosten voor een huisbezoek bedraagt €20. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak aan huis.

Therapeutisch elastische kousen

Wat is het verschil tussen therapeutisch elastische kousen en steunkousen?

Steunkousen
Heeft u milde klachten, dan volstaat meestal het dragen van steunkousen in drukklasse A of 1. Milde klachten kunnen zijn; soms opgezette enkels, zware of onrustige benen en lichte spataderen. Deze steunkousen in drukklasse A of 1 worden ook vaak ter preventie gedragen, tijdens een zwangerschap en als reiskousen. U kunt bij Olfit, de webshop van Olmed, steunkousen aanschaffen. Deze steunkousen worden niet vergoed.

Therapeutisch elastische kousen
Therapeutisch elastische kousen vallen binnen drukklasse 2, 3 en 4. Dit zijn kousen met een therapeutische werking voor zwaardere klachten zoals oedeem, spataderen en trombose. Heeft u een verwijzing van de arts? Dan kunt u een afspraak bij Olmed inplannen voor het aanmeten van uw therapeutisch elastische kousen. Deze kousen worden met de juiste medische indicatie door de zorgverzekeraar vergoed, maar vallen wel onder het eigen risico.

Worden mijn therapeutisch elastische kousen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Heeft u een verwijzing van een arts voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen? Dan komt u in aanmerking voor steunkousen binnen drukklasse 2, 3 of 4. Deze hebben een medische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen vallen echter wel onder het eigen risico. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor nieuwe therapeutisch elastische kousen?

In de meeste gevallen ontvangt u 2 paar therapeutisch elastische kousen per jaar. Dit kan iets afwijken afhankelijk van uw zorgverzekering.

Hoe trek ik mijn therapeutisch elastische kousen aan en uit?

Het aan- en uittrekken van therapeutisch elastische kousen kan zwaar zijn en is soms even wennen. Draagt u voor het eerst therapeutisch elastische kousen? Neemt u dan even de tijd voor het aantrekken.

Trek uw kousen ’s morgens direct na het opstaan aan. Doe sieraden zoals ringen en armbanden af en controleer of u geen scherpe haaltjes aan uw vinger- of teennagels hebt. Speciale aantrekhandschoenen met extra grip zorgen dat u de kous beter over uw been kunt verdelen en beschermen de kousen tegen mogelijke beschadigingen.

Steek uw hand in de kous en pak het hakdeel vast. Trek daarna de kous binnenstebuiten, maar niet helemaal, laat de voet erin zitten.

Stop uw voet in de kous en zorg dat de hiel op de juiste plaats zit. De eventuele naad van kous moet in het midden aan de achterkant van uw onderbeen komen. Trek vervolgens met twee handen de kous over uw been naar boven.

Verdeel de kousen goed over uw benen, zodat er geen plooien in zitten en de druk goed verdeeld wordt. Het boord van de kous hoort 2 à 3 cm onder de knieholte te zitten. Sla het boord nooit om.

Draag goed passende schoenen met een gladde binnenkant, zodat uw kousen niet beschadigen.

Bekijk ook onze instructiefilm voor het aantrekken van therapeutisch elastische kousen.

Voor het makkelijk aan- en uittrekken van de kousen is het gebruik van een hulpmiddel aan te raden. Bij Olfit, de webshop van Olmed, kunt u terecht voor een ruim assortiment aan- en uittrekhulpmiddelen voor kousen met open en gesloten teen.

Wanneer draag ik mijn therapeutisch elastische kousen?

Het is van belang de therapeutisch elastische kousen dagelijks te dragen. Dit om ervoor te zorgen dat de klachten niet verergeren en de kousen echt hun werk kunnen doen. Het liefst trekt u deze zo snel mogelijk na het opstaan aan en draagt u deze totdat u naar bed gaat. Doet u overdag een dutje? Dan is het aan te raden de kousen even uit te doen.

Wat is de levertijd van mijn therapeutisch elastische kousen?

In de meeste gevallen kunnen de therapeutisch elastische kousen direct uit voorraad geleverd worden. In sommige gevallen zullen de kousen op maat gemaakt moeten worden. Deze hebben doorgaans een levertijd van maximaal 2 weken.

Mijn therapeutisch elastische kousen zijn kapot, wat moet ik doen?

Zijn uw therapeutisch elastische kousen kapot gegaan binnen 6 maanden na verstrekking? Dan vallen deze onder garantie van de leverancier en zullen deze vervangen worden. Zijn de kousen na 6 maanden kapot gegaan maar heeft u nog geen recht op een vervangend paar? Breng ook dan de kousen (altijd gewassen) terug naar Olmed ter beoordeling. Probeer de kousen niet zelf te repareren; hierdoor vervalt eventueel recht op een vervangend paar.

Hoe kan ik mijn therapeutisch elastische kousen het beste wassen en onderhouden?

Therapeutisch elastische kousen kunnen het beste dagelijks gewassen worden. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de kousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden deze langer hun werking. U kunt de kousen ook wassen in de wasmachine, bij voorkeur in een waszakje en op 30 graden, zónder wasverzachter. Doe de kousen niet in de wasdroger maar laat ze aan de lucht drogen.

Hoe komt het dat mijn nieuwe therapeutisch elastische kousen zo strak aanvoelen?

De compressie in de elastische kousen en het feit dat deze net gebreid zijn, zorgen ervoor dat de elastische kousen erg strak aan kunnen voelen in het begin. Het is daarom aan te raden de kousen eerst te wassen voordat u deze gaat dragen, dat scheelt aanzienlijk. 

Wanneer kom ik langs voor een controleafspraak?

Bij een eerste verstrekking van therapeutisch elastische kousen krijgt u na 4 tot 6 weken een uitnodiging om de kousen te beoordelen. Hierbij wordt gekeken of de kousen naar wens zijn. Vervolgens ontvangt u na 12 maanden een melding dat uw kousen aan vervanging toe zijn. U kunt dan een afspraak maken om de benen opnieuw op te meten. Bij klachten of vragen kunt u altijd eerder contact met ons opnemen.